Przedszkole nr 11 w Chorzowie

Przepisy kulinarne

Biszkopt autorstwa pani Joli Gierszon:

Email

Na prośbę wszystkich częstowanych podczas Małego Plastyka smacznym czekoladowym biszkoptem autorstwa pani Joli Gierszon:

Biszkopt pani Joli:
7-8 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki octu
5 łyżek kakao

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem, dodać do białek i wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kakao. Biszkopt po wystygnięciu przeciąć na 2 placki.

Krem:
5 łyżek kaszy manny, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru: wszystko zagotować i po wystygnięciu zmiksować z 1 kostką margaryny i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Kremem przełożyć biszkopt przecięty na połowę.

Polewa:
6 łyżek kakao, 6 łyżek cukru, 0,5 kostki margaryny, 1 jajko: całość zagotować. Polać ciasto z wierzchu.