Przedszkole nr 11 w Chorzowie

Przepisy kulinarne

Pieczemy pierniki

Email

W okresie przedświątecznym, każdego roku, w naszym Przedszkolu dzieci biorą udział w pieczeniu i ozdabianiu pierników, które potem są sprzedawane podczas Świątecznego Kiermaszu.

Pierniki:
0,5 kg masła
70 dag cukru
70 dag miodu
3 łyżki mleka
Wszystkie składniki rozpuścić i podrzewać aż do zagotowania. Po wystygnięciu dodać:

2 paczki przyprawy do pierników
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
6 jajek
Wszystko razem zmiksować, a następnie dodać:

1,5 kg mąki
1,5 proszku do pieczenia / jeżeli proszek jest na 1 kg mąki, jeżeli jest na 0,5 kg to 3 paczki/
Wszystko wymieszać, oprószyć maką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 dzień w chłodne
miejsce.
Ciasto rozwałkować, jeżeli trzeba, należy dodać mąkę tyle, aby ciasto się nie kleiło i wykrawać pierniki. Wykładać na wysmarowaną blachę.