Przedszkole nr 11 w Chorzowie

Przepisy kulinarne

Rogaliki drożdżowe z Wiejskiej chaty

Email

60 dag drożdży 1 łyżka mleka 1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru

Z tych składników przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3 żółtka 150 g cukru
¾ szklanki mleka
Sól
450 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g masła lub margaryny
Dżem lub marmolada


Żółtka utrzeć z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej rozczyn, utarte żółtka oraz ciepłe mleko. Wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ciepły roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać ciasto, aż powierzchnia ciasta przestanie błyszczeć. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, lekko oprószonej mąką. Uformować placek w kształcie koła o grubości ok 0,5 cm. Podzielić koło na równe trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę dżemu lub marmolady i zwinąć rogaliki.
Gotowe ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, w dość dużych odstępach – odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować białkiem i wstawić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika – ok. 190oC na ok. 15 minut.

Smacznego!!!